Saturday, January 23, 2010

Esimesest haabjast

10.07-19.07. 2006 toimus Pärnjõel Ronald Rüütli koduhoovis üks ajaloohõlma vajuvate oskusete elustamine.
Koos kursavendade Heiki ja Priiduga otsustasime ette võtta Ronaldi juhendamisel ühe ehtsa handitüüpi vene valmistamise. Vaatamata meie juhendaja kõrgele eale, olid oskused ja tehnoloogia püsinud tema mälusopis väga värsketena. Ronald Rüütel küüditati 1941 aastal Siberisse, kus ta sattus elama koos hantidega.
Tema mälestusi Siberis veedetud ajast soovitan lugeda raamatust Atarma minu elu Siberis.

Handid kasutavad haabja ehitamisel enamasti paplit, kuid meil siin sellise jämedusega, mille süü mäda poleks, ei kasva. Meie kasutasime 5,3 m pikka ja 50-60 cm läbimõõduga haaba.

Väliskuju andmine ja raiumine (õõnestamine) sujusid väga hästi. Probleemid tekkisid laotamisel, kui ühele küljele tekkis pragu - see ehmatas meid päris korralikult, sest vaeva ja higi oli selle haabjaga kõvasti nähtud. Probleem sai lahendatud leidlikult ja käepäraste vahenditega, "õmblesime" isepainutatud klambritega prao kokku ja vahele toppisime tõrvatud takku- toimis suurepäraselt.

Peale pidulikku vette laskmist Viljandi järvel, ristisime enda esimese haabja Saara nimega, tegime proovisõite ning peale seda rändas ta TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia fuajeesse, kus ta tervitab kõiki huvilisi tänaseni.


No comments: